afkickkliniek

Reportage afkickkliniek SolutionS Center

Van een uitzichtloos naar een zinvol bestaan

‘Wat doe je toch zo’n hele dag in een kliniek?’ is een vraag die je vaak hoort. Wessel Verlek (29), die zelf een tijd geleden nog in de verslavingskliniek zat, neemt ons mee in een typische dag bij SolutionS Center. ‘Het zijn volle dagen ja, dat kan ik nu thuis niet evenaren. Maar juist aan die dagstructuur heb ik veel gehad. Het geeft rust, je weet op zondag precies hoe je week er uit gaat zien.’

7.00 uur: de wekker gaat

Rise and shine! De kamers bij SolutionS worden vaak gedeeld, maar een deel van de kamers is eenpersoons. Wessel, die behoorlijk snurkte, kreeg een kamer voor zichzelf. Wakker worden, het hele ochtendritueel van tanden poetsen en aankleden afwerken, en naar de kelder, waar de meditatieruimte is.

7.30 uur: de ochtendmeditatie

Iedere ochtend is er een half uur mediatie ingepland. De kliniekbewoners worden voor de verschillende onderdelen verdeeld over vier groepen, maar bij dit blok worden twee groepen samen gevoegd. In de grote, wat schemerige ruimte hangt een sfeer van rust voor het eerste bezinningsmoment van de dag.

8.00 uur: naar het ontbijt

De grote eetzaal stroomt langzaam vol met groepjes mensen die een bordje pakken, aanschuiven bij het buffet en een goede start van de dag voor zichzelf opscheppen. “Je bent hier echt continu bezig met body, mind en soul”, aldus Wessel. “Je moet aan alle drie die gebieden werken voor goed herstel. Als er eentje achterblijft, worden de andere twee uiteindelijk ook gammel. Het is als een krukje: als één van de poten gammel blijft, krijg je een scheef krukje waar je uiteindelijk vanaf zult glijden.” Goed en verantwoord eten, als onderdeel dan de pijler body, is belangrijk binnen SolutionS. Na het ontbijt is er tijd om even bij de receptie langs te gaan om een boodschap te doen of een afspraak te maken voor een telefoontje naar het thuisfront. Dat mag twee keer per week ‘s avonds op afspraak.

8.45 uur: wandelen

Elke ochtend is er ruimte om een half uur te wandelen. SolutionS ligt midden op de bosrijke Veluwe en het terrein heeft genoeg wandelmogelijkheden om in te verdwalen. Het is één van de vormen van beweging die in de kliniek aangeboden wordt. Andere vormen komen later op de dag terug. “Soms gingen we sporten op een veld in de buurt”, blikt Wessel terug, “soms gingen we hardlopen, soms gingen we wandelen”. Er is ook een sportzaal in de kliniek, die gebruikt wordt voor cliënten die om medische redenen niet mee kunnen met het reguliere sporten.

fitness verslavingskliniek

9.30 uur: Community meeting

10.00 uur: de eerste therapiesessie

Het is tijd voor de eerste sessie van de dag. Met je eigen groep, of soms met twee groepen bij elkaar, onder leiding van een counselor. “Er wordt veel met je meegedacht, maar de bullshitdetector staat op scherp. Als ze ook maar denken dat je te diep in zelfmedelijden zit of de kern probeert te ontwijken, dan prikken ze daar zo doorheen. “Kijk nou eens wat je aan het doen bent, jongen.” Je groep mag ook reageren op je verhaal en vragen stellen. Dat zijn wel de momenten dat het kwartje valt. Met een letterlijk nuchtere blik kijk je op een andere manier naar je leven. Die spiegel die je wordt voorgehouden, die is voor mij heel waardevol geweest.”

Een breekmoment voor Wessel was tijdens een sessie met schadeverhalen, waar een groepsdeelnemer vertelt over hoe hij zichzelf of zijn omgeving schade toegebracht heeft in zijn gebruik. “Ik had mijn verhaal gedaan, een paar vragen beantwoord, ze waren nog best coulant. En op een gegeven moment zei een groepsgenoot: “Wie ben je nou voor de gek aan het houden?” Hij wees me op het feit dat ik continu mooi weer speelde in de groep, dat ik altijd een masker voorhield en dat ik dat zelf niet eens doorhad. Dat laatste raakte mij. Mijn verslaving zorgde dat ik sociaal wenselijk antwoorden gaf om bij de heetste kolen weg te blijven. Het maakt niet uit hoe slim je bent, je ziekte is je altijd een stapje voor. Het was een reality check.”

12.30 uur: lunchtijd

Na de ochtendsessie twee blokken is het tijd voor de lunch. De groepen komen weer samen in de eetzaal, waar ze aan de ronde tafels praten en eten. Daarna druppelt de rest binnen. Er wordt nog even doorgepraat op dingen van tijdens de sessies en ervaringen uitgewisseld terwijl de broodjes, soep en salade de magen vullen.

Tussen 13:30 uur en 16:30 uur is er de middagsessie, die onderbroken kan worden door een gesprek met de counselor.

buffet verslavingskliniek


13.30 uur: gesprek met de counselor

Het rooster zit vol en alle onderdelen zijn verplicht, maar het gesprek met je counselor komt er soms even tussendoor. Iedere cliënt heeft een vaste counselor, met wie hij of zij gemiddeld twee keer in de week een gesprek heeft. Soms krijg je van je counselor extra opdrachten, die je buiten de sessies maakt of in de sessies bespreekt.

14.30 uur: aansluiten bij beeldende therapie

Wessel grinnikt: “Ik noemde dat altijd creabea. De naam zegt het al een beetje. Dan gingen we aan de gang met schilderen of tekenen, soms kleien: door middel van met je handen bezig zijn andere inzichten krijgen over je leven of over hoe je jezelf ziet. Creatief doen met een therapeutische inslag. Je maakte bijvoorbeeld een gezicht in vier kwadranten, waarbij elk kwadrant stond voor één van de maskers die je droeg. Dus een clownsmasker, of een autoritair masker, of een hulpverlenersmasker. Soms teken je een van je eigen rock bottom momenten. Bij mij was dat mijn huis, dat een enorme pleuriszooi was. Dat had ik getekend. En bij beeldend moet je aan het eind vertellen wat je gemaakt hebt. Het maakt dingen bespreekbaar en het geeft ook kans om weer eens creatief bezig te zijn. Ik vond het zowel leuk als leerzaam.”

16.45 uur: pauze

Na het laatste blok is er even een uurtje leeg. De ruime woonkamer van SolutionS loopt langzaam vol met plukjes cliënten. Ze nestelen zich op de banken om met elkaar te praten, lopen naar buiten voor een sigaretje of trekken zich even terug met de map huiswerkopdrachten die iedere cliënt heeft. Ondertussen stijgt de bedrijvigheid in de keuken: om 17.30 uur is het tijd voor het avondeten. Voor de laatste keer stromen de tafels vol en verspreidt het geluid van bestek op borden zich door de ruimte.

Lounge afkickkliniek

18.45 uur: avondprogramma

Na het eten is het programma nog niet afgerond. In de avond is er een lezing, een bigbook meeting of zijn er soms zogenaamde minisessies. “Een minisessie is een sessie met alleen je groep, waarbij één persoon voorzitter is”, vertelt Wessel. “Dat kan gaan over een onderwerp dat de groep zelf besproken wil hebben, of uit een opdracht voortkomen. Je kunt bijvoorbeeld de opdracht krijgen om te onderzoeken welke maskers je zelf hebt en het in een minisessie met je groep te bespreken.” Het kan ook zijn dat je gaat schrijven of een big book meeting bijwoont.

20.00 uur: dagafsluiting

Aan het eind van de dag komt de hele kliniek samen om de dag af te ronden. Wessel: “Het was één van de allerbelangrijkste dingen aan het eind van de dag. De hele community kwam bij elkaar. Aan het begin mediteerden we even kort, om te landen en de hectiek van de dag te laten bezinken. Je checkte even in: hoe zit je erbij? De vier B’s: blij, boos, bang, bedroefd. Daarna vertelde je in een paar zinnen hoe je dag was geweest, wat je geleerd had. Als er een minisessie was geweest, vertelde de voorzitter van die groep hoe die sessie was gegaan en wat de groep eruit gehaald had.” En na de dagafsluiting is er nog wat losse tijd, maar om 22.30 uur daalt er een rust over de kliniek neer als iedere cliënt zijn bed opzoekt voor hopelijk een nacht goed slapen.

verblijf afkickkliniek

Het weekend

Tijdens een opname gaan de cliënten tussendoor niet naar huis, dus ook in de weekends gaat het programma door. Wel iets minder vol, volgens Wessel. “Er zijn wat minder sessies overdag en in het avondprogramma is er op zaterdag of zondag filmavond met een herstel gerelateerde film.”

Wessel

profiel

“Mijn hoofdmiddelen waren alcohol en cannabis en de laatste jaren van mijn gebruik waren heel hectisch. Ik was ontslagen, mijn vriendin kwijt, depressief. Het was een chaos in mijn huis en hoofd. Ik was een soort kluizenaar geworden, ging alleen nog naar buiten om mijn middel te halen of met anderen te gebruiken. Mijn leven was compleet onhanteerbaar geworden. Het enige waarmee ik dat dacht te kunnen compenseren, was gebruiken.”

Verslaving stond onderaan het lijstje

“Heel lang heb ik gedacht: als ik eerst aan mijn depressie of mijn slaapproblemen werk dan komt die verslaving later wel. Verslaving stond onderaan het lijstje. Maar ik kreeg keer op keer te horen dat ze me niet konden helpen als ik niet eerst aan mijn verslaving ging werken. Zo ben ik uiteindelijk bij SolutionS terecht gekomen. Jaren had ik het op mijn eigen manier geprobeerd en die werkte niet, dus ik kwam hier bereidwillig: vertel me maar wat ik moet doen.”

A new way of life

“Het is de beste keus die ik ooit gemaakt heb. Zonder deze keus had ik geen andere keuzes meer kunnen maken. Ik ben van een uitzichtloos bestaan naar een mooi leven gegaan, heb er weer zin in. En voor het eerst kan ik zeggen dat ik van mezelf hou. Dat is, naast het niet meer hoeven gebruiken, een van de grootste giften die ik hier heb gekregen. Nu is herstel een way of life voor me. Ik ga nog elke dag naar een NA-meeting (Narcotics Anonymous, red.) De saamhorigheid, de steun en de kracht die je binnen de twaalf stappen kunt vinden, dat is ongeëvenaard. Ik kan het iedereen aanraden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik denk wel dat het volgen van de twaalf stappen één van de beste routes is.”

tuin afkickkliniek

Verzekerde verslavingszorg

De verslavingsbehandeling (zowel klinisch als ambulant) wordt volledig door de zorgverzekeraars vergoed. Wessel (h)erkent dat de clientèle van SolutionS bestaat uit volwassenen uit verschillende opleidingsniveaus en verschillende inkomensgroepen. “Het enige dat de cliënten gemeen hebben is de bereidwilligheid om aan hun problemen te werken. Ze moeten op dat punt komen dat ze eerlijk naar zichzelf willen zijn. Iedereen is hier juist gelijk. Het maakt niet uit of je bouwvakker bent, leraar of arts: als je beter wilt worden, ben je hier op de juiste plek. Verslaving is een hele eerlijke ziekte, iedereen kan het krijgen, en iedereen kan dus hier komen.”

ℹ️  Lees meer over alcoholverslaving of drugsverslaving
ℹ️  Meer info over de afkickkliniek in Voorthuizen


Met dank aan:
Tekst Marloes Leezer, Fotografie Glenn Cornelisse

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.