Speed verslaving

SolutionS Center / Verslaving  / Drugsverslaving / Speed verslaving

Wat is een speedverslaving?

Speed is de straatnaam voor amfetamine en valt onder de stimulerende middelen. Mensen gebruiken de drug vanwege de oppeppende werking. Bij regelmatig gebruik is echter steeds meer nodig om het gewenste effect te behalen, waardoor er sprake kan zijn van een speedverslaving.

Bijna een half miljoen mensen in Nederland heeft ooit wel eens speed gebruikt. De drug is met name populair in het partycircuit omdat deze je opgewekt, zelfverzekerd, helder en actief kan maken. Vermoeidheid wordt tijdelijk onderdrukt, waardoor speed net als cocaïne aantrekkelijk is voor mensen met een druk en hectisch leven. Het middel wordt via het bloed in de hersenen opgenomen en de oppeppende effecten zijn gemiddeld zo’n acht uur merkbaar.

Amfetamine wordt doorgaans in pil- of poedervorm vervaardigd in illegale laboratoria. Vaak wordt het eindresultaat vermengd met andere stoffen zoals cafeïne, waardoor de sterkte kan variëren. Dit vergroot het risico op overdosering en dat wordt nog eens in de hand gewerkt door hoge tolerantiefactor. Iemand die lang speed gebruikt, heeft na verloop van tijd tot wel twintig keer zo veel nodig voor hetzelfde effect.

Oorzaken en kenmerken speedverslaving

De oorzaken van speedverslaving zijn uiteenlopend. In het partycircuit is het met name de oppeppende werking die amfetamine populair maakt. Tijdens grote festivals of feesten helpt het festivalgangers om de vermoeidheid niet te voelen en constant maar door te feesten. Vaak gebruiken zij de speed dan in combinatie met andere middelen, wat de gevolgen onvoorspelbaar en extra gevaarlijk maakt.

Ook mensen die onder grote stress werken en continu moeten presteren, gebruiken speed soms om vermoeidheid te onderdrukken en langer door te kunnen werken. Dit is geen effectieve strategie, want na uitwerking van de drug keert het vermoeide gevoel extra sterk terug en treden vaak neerslachtige of depressieve gevoelens op. De verleiding om weer te gebruiken is dan groot en bovendien zijn al snel steeds grotere doseringen nodig.

Wanneer iemand stopt met het gebruiken van speed, treden er geen ontwenningsverschijnselen op door lichamelijke afhankelijkheid. Bij een speedverslaving is vooral sprake van geestelijke afhankelijkheid. Een goed functioneren is dan onmogelijk zonder speed. De vermoeide en neerslachtige gevoelens na uitwerking zorgen voor een vicieuze cirkel waarin iemand steeds meer wil gebruiken.

Wanneer is iemand verslaafd aan speed?

We spreken van een speedverslaving als de gebruiker:

  • Geen regie en controle meer heeft over het speedgebruik
  • Niet meer goed kan functioneren zonder speed

Symptomen van een speedprobleem

  • Zonder speed wordt het steeds moeilijker om je energiek te voelen of te genieten
  • Je krijgt ineens last van hartkloppingen, oververmoeidheid of andere lichamelijke klachten
  • Het speedgebruik heeft een negatieve invloed op je werk- of thuissituatie
  • Je blijft doorgaan met gebruiken terwijl je merkt dat het niet goed voor je is

Symptomen van een speedverslaving

  • Je hebt steeds meer speed (soms tot wel twintig keer zoveel als eerst) nodig voor hetzelfde effect
  • Je hebt zonder succes eerdere stoppogingen ondernomen
  • Het speedgebruik gaat ten koste van je relatie of werk
  • Je ondervindt serieuze lichamelijke en geestelijke gevolgen zoals hart- en hersenproblemen
  • Je gebruikt vaker speed dan je zelf zou willen
  • Het speedgebruik gaat ten koste van contact met mensen die de drug niet gebruiken

Van speedmisbruik naar verslaving

Zodra er sprake is van regelmatig gebruik van speed, neemt de kans op een verslaving toe.
Een speedverslaving heeft gevolgen op drie gebieden:

1. Psychische gevolgen van speedverslaving

Hoe vaker speed gebruikt wordt, hoe groter de kans dat er bij de gebruiker depressieve gevoelens ontstaan. Ook een verminderd concentratievermogen, schokken in het hoofd, zichtproblemen, duizelingen, sensaties van de-realisatie, angsten en paranoia zijn niet ongebruikelijk. Bij hoge doseringen of regelmatig gebruik bestaat het risico op een psychose.

2. Lichamelijke gevolgen van speedverslaving

Langdurig speedgebruik heeft lichamelijke gevolgen. Speed vergroot onder meer het risico op hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Doordat de drug ervoor zorgt dat je over je reserves heen gaat, kan langdurig gebruik tot volledige uitputting leiden. Speed onderdrukt tevens de eetlust, waardoor ernstig gewichtsverlies kan optreden.

3. Sociale gevolgen van speedverslaving

Een speedverslaving zorgt voor vermoeidheid of neerslachtigheid zodra het middel is uitgewerkt. Hierdoor kan lusteloosheid ontstaan en wordt het ondernemen van andere activiteiten vaak ontweken. Denk hierbij aan studeren of werken, maar ook aan sociale afspraken met mensen die geen speed gebruiken. Op termijn leidt dit tot steeds minder sociale contacten en een wereld die alsmaar kleiner wordt.

Hulp bij het overwinnen van speedverslaving

De eerste stap bij het overwinnen van een speedverslaving is het toegeven ervan. Dat is niet altijd makkelijk, maar nog minder makkelijk is het daadwerkelijk afkicken van deze verslaving. De experts van SolutionS helpen jou of een verslaafde dierbare hierbij. Wacht niet af totdat de problemen erger worden en maak nu een afspraak!

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Intakegesprek aanvragen
Hulp wanneer een naaste verslaafd is

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.